Składniki REF

REF wierzy w naturalne składniki .Wybraliśmy naturalne składniki  odznaczające się najwyższą skutecznością aby chronić  i  wzmacniać połysk we włosach. Wiele ze składników zawartych w produktach REF ochrania również  wrażliwą skórę głowy.

Wzmacniające białko Quinoa

Kluczem do naturalnego piękna we włosach jest ich siła. Proteiny oferują  wspaniałą zdolność do ich wzmocnienia. Naszą filozofią jest używanie składników które są 100 % Vegańskie. Dlatego też używamy wzmacniającego białka Quinoa we WSZYSTKICH naszych produktach. Pośród naturalnie dostępnych protein,  Proteiny Quinoa  posiadają najszersze spektrum  niezbędnych  aminokwasów czerpanych z natury.

Białko Quinoa bierze udział w naprawie, ochronie , nabłyszczeniu i odżywieniu włosa a to pomaga w ochronie naturalnego piękna włosa. Quinoa jest jedną z niewielu roślin mających u podłoża kompletne źródło  białka. Zawiera dziewięć podstawowych kwasów oleinowych. Jest również  bezglutenowa. Oryginalnie pochodzi z Boliwii, ale obecnie uprawiana jest w wielu krajach.

Właściwości: Wzmacniające i regenerujące.

Obecna: WE WSZYSTKICH PRODUKTACH REF. A szczególnie w linii nadzwyczajnie regenerującej.

 

Unikalny System Ochrony Koloru

Ref jest oddany pięknemu kolorowi włosów.

Dlatego dostosowaliśmy system ochrony koloru we wszystkich naszych produktach pielęgnujących  i stylizujących .Te ręcznie wybrane składniki pochodzące z oleju słonecznika połączone  zostały  z nowatorską technologią przeciw blednięciu  koloru. To połączenie działa jak naturalne, pełne spectrum filtrów ochronnych, przeciw  promieniom UV. Zabezpiecza kolor włosa,  aby był długotrwały rozświetlony  i błyszczący.

REF wierzy w utrzymanie naturalnego piękna w kolorze włosów.

Olej słonecznikowy

Krajem rodzinnym dla oleju słonecznikowego jest gorący i słoneczny kraj Meksyku. Przedstawiony został Europie pod koniec XVI wieku a  jego uprawa szczególnie rozwinęła się w Rosji  w XIX .W  Zachodniej Europie pojawił się na dobre od 1950r. Roślina jest głównie kultywowana dla pozyskania oleju słonecznikowego , który jest otrzymywany podczas tłoczenia ziaren na zimno.  Olej ten  posiada wysoko cenione właściwości dietetyczne dzięki swojej wyjątkowej kompozycji kwasów nienasyconych.

Olej słonecznikowy uzyskuje się poprzez ekstrakcje  następnie odparowanie i rozpuszczenie. Roztwór jest czystym, delikatnie kolorowym płynnym ekstraktem, bogatym w stabilizowane polifenole.  Olej słonecznikowy jest popularnym naturalnym składnikiem z właściwościami , które czynią go właściwym dla użytku w produktach pielęgnujących włosy. Efekty ochronne i naprawcze widać na zewnętrznej powłoce włosa. Właściwości: Działa neutralizując   indukowane przez ekspozycje na działanie światła  oksydujące rodniki   UV i jest efektywny zarówno jako kuracja zapobiegawcza, jak i regenerująca. Te wyjątkowe właściwości dają mu możliwość ochrony włosów farbowanych. Stosowany regularnie zapobiega utracie koloru który powodowany jest przez częste mycie szamponem , czy codzienną  ekspozycja na promienie UVA i UVB.

Obecny w: Wszystkie  produkty REF zawierają unikalny system ochrony koloru, szczególnie Cudowny olejek REF.

Olej Lniany

Olej lniany znany również jako olej z nasion lnu jest bezbarwnym lub o lekko żółtawym odcieniu olejem otrzymywanym z wysuszonych ,dojrzałych nasion rośliny lnu ( linum usitatissimum). Olej jest wytwarzany poprzez tłoczenie, a czasami następującą po tym ekstrakcje.

Olej lniany jest olejem wysychającym w znaczeniu iż może polimeryzować w twardszą formę .Dzięki takim właściwościom olej lniany może być używany samodzielnie lub zmieszany w kompozycji z innymi olejkami, żywicą lub rozpuszczalnikami  organicznymi jako impregnat. Olej lniany jest olejem jadalnym poszukiwanym jako suplement odżywczy ,jako źródło kwasu oleinowego( omega 3 kwas).

Właściwości: Zmieszany z innymi olejkami dodaje połysku oraz odpycha kurz i wodę

Obecny w: Linii Rozświetlającej kolor  i Chłodnym srebrnym szamponie.

 

Organiczne Masło Murumuru

Masło Murumuru jest pozyskiwane ze starożytnego  orzecha Murumuru występujących w lasach brazylijskich .Znany jako wspaniały emolient ,wspomaga zatrzymanie wilgoci ,przywraca połysk i miękkość tym samym poprawiając giętkość. Masło tworzy  nieprzepuszczalna powłokę która zapobiega utracie wilgoci. Idealny dla suchych , kruchych i uszkodzonych włosów w potrzebie nawilżenia.

Właściwości: Uszczelnienie nawilżenia, przenika łuskę i wzmacnia włosy, spektakularnie odżywia.[i]

Obecny w: REF Linii nadzwyczajnie regenerującej.

Organiczny Olej Cytrusowy Paradisi

Olej Paradisi jest wydobywany z  pestek grejpfruta. Drzewa grejpfrutowe głownie uprawiane są w Hiszpanii. Pomaga w oczyszczeniu , działa przeciwstarzeniowo i przeciw zapalnie.

Właściwości: Bardzo lekki olej , bogaty w witaminy wspomaga rozplątanie włosów.

Obecny w: linii  REF nadającej objętość

Organiczny Olej kokosowy

Olej kokosowy , od wieków  był szeroko rozpowszechnionym olejem na całym Świecie , jako naturalna terapia dla włosów. Stworzony z małych i średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych, oferuje głęboką pielęgnację z jedwabnym, gładkim i odblaskowym wykończeniem dla włosów. Orzechy kokosa zbierane są na farmach organicznych w większości  stref tropikalnych.

Właściwości: Olej kokosowy używany na włosach pomaga zmniejszyć utratę protein zarówno przy zniszczonych jak i włosach w dobrej kondycji. Olej kokosowy bogaty w olej laurynowy, wykazuje  wysokie podobieństwo do białka włosa i bardzo łatwo wtapia się w jego łuskę dzięki  malutkiej budowie  swoich molekuł. Może być używany jako  pielęgnacja przed lub po myciu włosów.

Obecny w : Lini Nawilżającej REF Moisture , Leave in Treatment i Leave in conditioner.

Organiczny Olej z Bergamotki

Olej bergamotowy powszechnie używany w aromaterapii pochodzi z drzewa bergamotowego pochodzenia europejskiego i południowo azjatyckiego.

Właściwości: Ten uspakajający  olej dodaje lśniącego połysku ,oswaja latające pasma równocześnie wyciszając skórę głowy dzięki właściwościom antydrobnoustrojowym. Stymulacyjne właściwości poprawiają cyrkulację krwi i tym samym wspomagają wzrost włosów zapewniając im połyskujący blask bez obciążenia.

Obecny w : Linii REF nadającej objętość Volume oraz Intensywnie Nawilżającej Moisture.

Organiczny Olej Acai

Olej Acai jest pozyskiwany z Jagód Acai i można go znaleźć w głębokich deszczowych lasach tropikalnych Amazonii. Ten leczniczy olej był używany jako lekarstwo regenerujące i nadające efekt wygładzający włosom. Rozświetlający olej jest bogaty w kwasy Omega 3 , Omega 6 , minerały i szeroka gamę witamin. Obecny w :Liniach pielęgnacyjnych REF

Olej z Migdałów

Organiczny olej z migdałów ma  szerokie zastosowanie z uwagi na jego właściwości nawilżające skórę i włosy. Znany jako super emolient pozostawia miękką powłokę na skórze i włosach.

Właściwości: Zmniejsza miejscowe zapalenia. Wykazuje wspaniałe właściwości nawilżające. Eliminuje przesuszenia skóry. Przyspiesza gojenie ran ,usuwa łupież ze skóry głowy.
Obeny w :  Hair and Body Shampoo REF

Olej Jojoba

Rdzenni Amerykanie uzyskany olej  z nasion jojoba stosowali do gojenia bolących ran. Zbiór i obróbka nasion z naturalnie dostepnych  upraw naznaczył początek udomowienia Jojoby we wczesnych latach 70 tych. Olej Jojoba jest płynem produkowanym w południowej Arizonie ,południowej Kalifornii i północno zachodnim Meksyku. Olej stanowi 50 %  wagi nasiona. Olej Jojoba stosowany jest w wielu produkcjach kosmetycznych jako dodatek, szczególnie tych określanych mianem kosmetyków ze składników naturalnych. W szczególności lotionów, kosmetyków nawilżających oraz szamponów i odżywek. Czysty olej sam w sobie może być również używany na skórę ,włosy czy naskórek.

Właściwości: Gojące

Obecny w : Linii nadającej objętość REF Volume, REF Leave in treatment i Cudownym Olejku REF

Olej Camelina

Olej Camelina ( olej z linianki, olej rydzowy).Początkowo był stosowany w północnej Europie ponad kilkaset lat temu w lekarstwach i produktach żywnościowych .Olej Camelina posiada znaczną ilość kwasów omega 3 i witaminy E. Działa nawilżająco. Kwasy omega i witamina E chronią przed działaniem szkodliwych wolnych rodników we włosach Przyspiesza gojenie ran, oparzeń i owrzodzeń. Pomaga niwelować objawy atopowego zapalenia skóry oraz łagodzi wypryski i dermatozy. Zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry, opóźnia procesy starzenia tkanek. W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna, mikro i makroelementy.

Obecny w : REF Leave in conditioner

Glycerol ( gliceryna)

Uzyskiwana jest z roślin takich jak soya. Gliceryna jest używana w przemyśle medycznym farmaceutycznym i osobistych miksturach pielęgnujących. Głownie używana z powodu własciwości poprawiających wygładzenie, zapewniających natłuszczenie oraz jako humektant( substancja zwilżająca). Można ją również znaleźć  w immunoterapi (leczeniu odczulającym),syropach na kaszel, eliksirach ,środkach wykrztuśnych, paście do zębów, płynie do płukania ust, kremie do golenia, produktach do włosów.

Właściwości : Nadaje i utrzymuje nawilżenie.

Obecny w: Leave in Treatment

Olej z Jagód

Jeden z najpotężniejszych naturalnych antyoksydantów ,ten olej posiada dużą ilość  występujących tokoferoli ( jedna z form witaminy E)i kwasów omega 3. Dla użytkownika oznacza to , że olej ten ma wysoką zdolność przenikania wewnątrz skóry i pomaga odbudować nawilżenie.

Właściwości :Pomaga odbudować optymalne nawilżenie i dodaje połysku.

Obecny w : Srebrnym Szamponie REF Silver

Olej Marula

Olej Marula jest całkowicie naturalnym tłoczonym na zimno, wysoce odżywczym i bardzo  lekkim w swej strukturze olejem. Jest naturalnie kojący, szybko wchłaniany ,idealny dla wszystkich rodzajów skóry nawet tych bardzo wrażliwych. Rdzennie pochodzący z  Południowej Afryki oraz Madagaskaru Olej Marula jest zbierany ręcznie przez kobiety z wiosek, z egzotycznych nasion owoców biodynamicznych i odpornych na susze drzew Marula .Dzisiejsze  odkrycia naukowe odsłaniają sekret Oleju Marula. Ten  wielofunkcyjny olej zawiera bardzo silne antyoksydanty , wysoką koncentrację odżywczych i esencjonalnych kwasów tłuszczowych które chronią przed agresorami środowiska ,pomagają odwrócić  foto uszkodzenia, podnoszą aktywność komórkową, nawilżają w najgłębszych obszarach i naprawiają skórę. Olej Marula , naturalnie występuje w różnych odcieniach od czystego i bladego do złoto brązowego z przyjemnym słodko orzechowym aromatem. Olej Marula zawiera wysoki poziom ważnych antyoksydantów jak Witamina C ,Tockoherol( witamina E),związki fenolowe, podstawowe aminokwasy i flawonoidy które pomagają komórkom się odnawiać i opierać się szkodliwym działaniom zewnętrznym. Przy regularnym użyciu zapewnia zaawansowaną ochronę przeciwko efektom foto starzenia neutralizując wolne rodniki, pomaga budować zdrowy kolagen oraz zapewnia ochronę antyoksydantow. Im większa ochrona antyoksydantów tym młodziej wyglądająca skóra oraz włosy oraz lepsza ochrona przeciwko przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz włosów.

Olej Marula jest bogaty w esencjonalne kwasy Omega 9  oraz Omega 6, które głęboko nawilżają i redukują zaczerwienienia jednocześnie odżywiając , gojąc ,nawilżając poprawiając elastyczność skóry. Olej Marula pomaga zmniejszyć międzynaskórkową utratę wody oraz zwiększyć gładkość skóry i włosów. Olej ten posiada przynajmniej 50 % większą ochrone i moc antyoksydantów niż olej Arganowy.:

Właściwości: Eliminuje rozdwajające się  daje połysk i pielęgnuje. Chroni włos przed blednięciem i promieniami UV.

Obecny w :Leve in conditioner REF i Cudownym olejku- Wonder Oil.

Olej z Arniki

Arnika wywodzi się z rodziny kwiatów wieloletnich odmiany stokrotki ( compositae- astrowate). Rdzenne pochodzenie ma  europejskie i syberyjskie chociaż rośnie również w Północnej Ameryce w szczególności w rejonach górskich. Kwiaty arniki oraz jej korzenie używane były od kilkuset lat w ziołolecznictwie .Olej z Arniki jest używany w przemyśle perfumeryjnym oraz niektórych kosmetykach o charakterze przeciwłupieżowym( toniki i lotiony). Oprócz oleju z arniki produkuję się również tabletki, żele i kremy.

Właściwości: Przeciwzapalne. Nałożony na skórę głowy zwiększa krążenie krwi i tym samym wspomaga porost włosów.

Obecny w: Hair and Body Wash REF